Wat zijn nek-/schouderklachten?
De aard en ernst van nek- en schouderklachten kan erg variëren. Van af en toe eens last van een stijve nek tot constant pijn in de nek gepaard gaande met hoofdpijn en/of uitstralende pijn naar de armen.
Wat zijn de kenmerken en oorzaken?
Lichamelijke oorzaken van nek- en schouderklachten zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen. Bij de eerste groep worden de klachten veroorzaakt door een spieren-probleem (myogene klachten), bij de tweede groep is de oorzaak meer bij bot en gewrichtsproblemen te zoeken (artrogene klachten), bij de derde groep gaat het om klachten waarbij het probleem meer met zenuwen te maken heeft (neurogeen). Vaak is er sprake van een combinatie van deze klachten en zullen ze elkaar beïnvloeden.
Bij myogene klachten worden de klachten vaak erger in de loop van de dag, voornamelijk op drukke dagen (zowel mentaal als fysiek) zijn de klachten meer aanwezig. Ook ’s nachts kunnen myogene klachten verergeren, dit heeft dan vaak te maken met een verkeerde houding in bed (b.v. buikslapen), of een slechte matras en/of kussen.
Bij artrogene klachten verergert de pijn vaak op het moment dat er na het rusten weer bewogen gaat worden (b.v. ’s morgens bij het opstaan). Bij artrogene klachten ontstaan bijna altijd ook myogene problemen, omdat door de pijn de spieren meer worden aangespannen en op die manier uiteindelijk weer pijnlijk worden.
Bij neurogene klachten wordt de pijn veroorzaakt door een afknelling of een beschadiging van een zenuw. De pijn wordt vaak op een andere plek gevoeld dan waar het daadwerkelijke probleem zich bevindt. Bijvoorbeeld pijn in de arm door een afknelling in de schouder. Er zal altijd eerst moeten worden gekeken waar de zenuwprikkeling vandaan komt. Komt het uit de nek doordat er een tussenwevelschijf uitpuilt? (Nek-hernia). Of wordt er een zenuw geprikkeld op een andere plek in de nek, het sleutelbeen, het schouderblad of het schoudergewricht? Of ligt de oorzaak toch ergens anders.
Ook psychosociale problemen en omgevingfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van nek-/schouderklachten.
Oefentherapie-Mensendieck bij nek-/schouderklachten
Bij myogene klachten wordt er in eerste instantie gewerkt aan het weer soepel krijgen van de spieren (d.m.v. oefeningen). Daarnaast zal er worden gekeken welke aspecten in de houding en beweging voor het teveel aan spanning van de spieren zorgt, deze aspecten zullen dan moeten worden verbeterd. Om de houding te kunnen veranderen zijn vaak ook krachtoefeningen nodig.
Bij artrogene klachten zal in eerste instantie worden gekeken naar een gunstige stand van de (pijnlijke) gewrichten. Daarnaast wordt er gewerkt aan stabiliteit: de spieren worden getraind om zo als een soort korset bescherming te bieden aan de betrokken gewrichten.